Süssünk együtt mézeskalácsot! - 3. A sütés

Monday, 28 November 2011
Ma tovább folytatjuk virtuális mézeskalács-sütő "tanfolyamunkat", amelyet továbbra is Kovács Flóra vezet. :)

Ha minden igaz, akkor már a tésztánk készen áll a sütésre...

Nézzük, hogy mire lesz szükségünk a sütéshez!

  • Gyúródeszka - nem alapkövetelmény, én a pulton szoktam nyújtani
  • Sodrófa
  • Tepsi(k) – jó ha több van
  • Sütőpapír
  • Kiszúró formák tetszés szerint
  • Liszt
  • SÜTŐ :)

A sütés után, jön a puhítás, amihez kell nekünk:
  • fém sütis doboz
  • feles pohár

A hozzávalók és a lelkes segítség :)

Nézzük, mik a teendők!

1. A tésztából szakítsunk egy darabot, szórjunk alá lisztet,
és a nyújtsuk körülbelül 3 mm vékonyra,
és a kiszúró formák segítségével szaggassuk ki.


2. A maradékot gyúrjuk újra össze, és ismételjük
a folyamatot, amíg el nem fogy a tészta.


3. Helyezzük a tepsi(k)be a kiszaggatott formákat
körülbelül 2 cm távolságra (nehogy összeragadjanak).
A tészta körülbelül 5 nagy tepsire elég.


4. A sütőt 150 fokra melegítsük elő. Süssük a mézeseket aranybarnára.
Sütés közben ne nyissuk ki az ajtót, mert összeesnek.
A sütés közben folyamatosan figyeljük, mert hamar megsül (5-10 perc).
Sütés után a mézesek nagyon puhák, hagyjuk pár percig hűlni a tepsiben,
utána megkeményednek és szépen lejönnek a sütőpapírról.


5. Ha karácsonyfa dísznek/ajándéknak szánjuk a mézeseket,
tegyük őket egy tálcára és hagyjuk csak elő írókázásig.
Ezeket ne puhítsuk, elég ha annyi nedvességet szívnak magukba,
amennyit a lakás levegőjéből tudnak. Így nem fog lepotyogni
a cukormáz a páratartalom változástól.

6. Amennyit étkezésre szánunk, tegyük egy fém süteményes dobozba,
állítsuk egy kisebb poharat a doboz közepére és tegyünk bele vizes szalvétát.
Zárjuk le a dobozt. A mézesek 2-3 nap alatt magukba szívják
a nedvességet és finom puhává válnak.


Most hagyjuk puhulni a mézeskalácsainkat és pihenni magunkat, mielőtt elkezdenénk a díszítést és csomagolást! :)

0 comments:

Post a Comment

 
© Karácsonyi ajándékok saját kezűleg | Designed by Blogger Templates.